Shtëpia

POLAR SELF PORTRAITS - poetic connections between faces and spaces climate change in contemporary art

Autoportreti polar (përkthimi)

Autoportreti polar (PSP) është një projekt artistik ndërkombëtar për ndryshimin e klimës përmes artit. Ai është kuruar nga Zsuzsanna Ardo, e vlerësuar me çmime artististike, dhe prodhuar nga “Krijues pa Kufinj”.

Pasi eksperimentoi lartësitë Arktike përmes punës së saj në një ekspedite me anije, Zsuzsanna zhvilloi një strukturë të re për një seri të re veprash të frymëzuara nga përvoja e saj në Arktik: “autoportrete polare – artistike” dhe “rasti interesant i zhdukjes së kapeleve të akullta”.

Ky udhëtim krijues merr në konsideratë dinamikën ndërmjet të (të përceptuarit) qendror të vetëvetes dhe të (të perceptuarit) periferik të planeteve, rajoneve polare – dhe krijon lidhjet midis tyre.

Kjo ekspeditë vizuale gjithashtu zbulon marrëdhëniet e dy zhanreve ikonike të artit: pamjes së portretit - autoportretit - dhe pamjes së tokës, të njohur ndryshe si peizazh.

Si mundemi të riimagjinojmë kufijtë e zhanreve klasike në kontekstin e ndryshimit të klimës?

Duke pasur parasysh urgjencën dhe rëndësinë e kësaj teme, Zsuzsanna vendosi të hapë projektin e saj PSP e të punojë me një shkencëtar polar, si dhe të ftojë artistë të tjerë për të marrë në konsideratë interpretimin e tyre. Kjo temë e shpërndarë përmes projektit PSP ka prodhuar interpretime krijuese shumë të ndryshme, duke hyrë në dialog me punët e vetë Zsuzsanna-s, si dhe me njëri-tjetrin.

Edicioni digjital i këtij projekti, video instalacioni, është angazhimi i audiencës në një muze arti në Ilulissat in the Arctic (Greenland), në stacionet e BAS në anketimin e Britanisë Antarktike, në Shqipëri në Ballkan, në Londër dhe në Asilah në Marok , Afrikë.

 

© Zsuzsanna Ardo

Për informacione të mëtejshme në lidhje me projektin drejtohuni faqes së internetit www.ardo.org.

Kualifikimi i stafit akademik të USH

Profesorë 10%
 
Profesorë i asociuar 22%
 
Me gradë Dr. dhe/ose me titull docent 39%
 
Me gradë Asistent lektor 29%
 
 

Studentët

11988 studentët me kohë të plotë.
 
2153 studentët me kohë të pjesshme
 
1885 studentët në cikël të dytë
 
12 Sudentë në Ciklin e III (Doktoratura).